Wędzenie mięsa w warunkach domowych

Pierwszym sposobem przygotowywania mięsa było pieczenie go nad ogniem. Od pieczenia do wędzenia jest bardzo krótka droga – wystarczy tylko dłużej zaczekać dalej od żaru. Wędzone wędliny charakteryzują się doskonałym smakiem – jeśli tylko są to wędliny przygotowywane w tradycyjny sposób. Wędzenie jest dosyć trudne, dlatego osoba niewprawiona ryzykuje, że zepsuje cały zapas mięsa na przykład przez złe dobranie drewna do wędzarni.

Dym utrwala zapach i smak mięsa, nadaje mu odpowiedni kolor, osusza go. Mięso staje się bardziej suche niż na początku. Istnieją dwa rodzaje wędzenia – dymem zimnym oraz gorącym. Pierwszy rodzaj trwa dosyć długo, a dym gorący, z uwagi na działanie penetrujące, nie musi działać przed długi czas. Mięso przeznaczone do wędzenia robi się coraz lżejsze – dlatego zawartość soli rośnie. Nie można zatem przesadzać ze stężeniem solanki.

Skład dymu, którym wędzi się domowe wyroby, może niepokoić lekarzy – zawiera sporo szkodliwych substancji. Domowe wędliny mają jednak o wiele mniej sztucznych dodatków niż te, które można zakupić w sklepie. Z tego powodu są zdrowym rozwiązaniem. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Dym zabija bakterie, które znajdują się w mięsie. Właściwy dobór drewna oraz przepływu dymu przez wędzarnie wymaga lat doświadczenia. Dym można regulować na wiele sposobów, jest to konieczne do uzyskania produktu o wysokiej jakości. Każdy rodzaj mięsa wymaga innego sposobu wędzenia – czasem trzeba zwiększać wilgotność wewnątrz wędzarni.

Końcowym etapem wędzenia jest zdjęcie produktów z kijów wędzarniczych i dokładne wystudzenie. Nie wolno pozostawić tego procesu samemu sobie – wtedy wędliny są bardziej narażone na zepsucie się. Mięso studzimy do temperatury od pokojowej do chłodniczej. Możemy ten proces przeprowadzić w zimnej wodzie lub pomieszczeniu o niskiej temperaturze. Z oczywistych względów nie można wykorzystać do tego lodówki. Jeśli przygotowujemy kiełbasy w osłonkach naturalnych, warto oblać je gorącą wodą. Dzięki temu tłuszcz rozprowadzi się równomiernie. [hasła pokrewne: restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie, barman na wesele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)