Wieprzowina

Jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce, a także w Chinach. Jest to mięso ze świni. W krajach
muzułmańskich ze względu na religii, która głosi nieczystość świń jest ono zakazane. Ze względu
na jej popularność występuje wiele rodzajów mięsa wieprzowego. Podzielone są one na klasy.
Klasa I jest to mięso bardzo drobne, uzyskane z półtuszy wieprzowej i jej elementów zasadniczych.
Jest to mięso chude nieścięgniste. Zawartość dopuszczalnego w nim tłuszczu to 4%. Bez tłuszczu
zewnętrznego. Mięso takie jest świeże o jasnoróżowej barwie. Klasa II A jest to także mięso drobne,
uzyskane z półtuszy podczas obróbek termicznych. Jest to natomiast mięso nieznacznie bardziej
tłuste. Jest także bardziej ścięgniste. Dopuszczalny tłuszcz wynosi tu do 35%. Barwa mięśni od
jasnoróżowej do czerwonej. Klasa II B jest to mięso pozyskiwane w taki sam sposób jak dwie

poprzednie klasy. Jest to jednak mięso tłuste, nieznacznie ścięgniste. Dopuszczalny poziom tłuszczu
w tym mięsie wynosi do 50%. Barwa tłuszczu biała: dopuszczalny odcień to także kremowy bądź
jasnoróżowy. Klasa III odróżnia się od poprzednich tym , iż mięso jest stosunkowo chude. Zawartość
tłuszczu do 15 %, jest natomiast przy tym dość ścięgniste. Pozostałe cechy jak w poprzednich
opisywanych klasach. Klasa IV charakteryzuje się tym iż mięso jest tak zwane krwawe. Jest ono także
bardzo ścięgniste z węzłami chłonnymi. Może być zarówno chude jak i tłuste. Zawartość tłuszczu do
36%. Jeśli zaś chodzi o samą zawartość kwasów tłuszczowych to w przypadku wieprzowiny kwasy
nienasycone stanowią około 50% tłuszczów. Kwasy wielonasycone stanowią natomiast do 14%.
Wieprzowina nie jest polecana w dużych ilością ze względy właśnie na zawartość w niej tłuszczu.
Tylko wieprzowina klasy I jest w miarę chuda, a i tak nie jest tak chuda jak drób czy inne rodzaje
mięsa. Nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może prowadzić do otyłości, miażdżycy i innych
chorób związanych z nadmiernym spożywaniem tłuszczy. Jednym z zagrożeń podczas spożywania
wieprzowiny jest także wirusowe zapalenie wątroby potocznie zwane żółtaczką. Zarazić się nią
można właśnie podczas jedzenie nie do końca dosmażonej czy dogotowanej wieprzowiny. Mimo
zagrożeń jakie niesie za sobą spożywanie tego mięsa, jest to jednak wciąż jedno z najpopularniejszych
mięs spożywanych wśród Polaków. Dzieje się tak ze względu na wieloletnie przyzwyczajenie jak i
różnorodność potraw jakie można z niej zrobić. [więcej w: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, Restauracja Bytom ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Restauracja Bytom restauracja olsztyn restauracja polska warszawa