Wigilijne zupy

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa jest zupą postną. Ma rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt.
Suszone grzyby umyte w zimnej wodzie zalać 2 1 letniej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodać włoszczyznę bez kapusty oraz 10 ziarenek czarnego pieprzu. Po dodaniu włoszczyzny zupę gotować 20 minut. Zupę przelać przez gęste sito, posolić do smaku i nieco zaostrzyć odrobiną soku cytrynowego, dodać ugotowane i pokrajane w cieniutkie paseczki czapeczki grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Wigilijna zupa migdałowa

Jest to dziś mało popularna zupa wigilijna, najwięcej entuzjastów ma wśród dzieci.
5 dkg migdałów sparzyć wrzątkiem, obrać z łupek, dokładnie wysuszyć i zmielić. Zalać 1 1/2 1 wrzącego mleka i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Do wazy włożyć, licząc po łyżce na osobę, na sypko ugotowany ryż i zalać gorącym mlekiem migdałowym. Tuż przed podaniem zaprawić zupę surowym żółtkiem. [podobne: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)