Wigilijny karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie to słynne, staropolskie danie wigilijne. Potrawa nie należy do najtańszych, a przyrządzenie karpia wymaga sporo zachodu, lecz Boże Narodzenie jest tylko raz w roku 🙂

Składniki:
ok 1 kg karpia
1 cytryna
1/2 l wywaru z 1 Średniego pokrajanego w paseczki selera, dużej cebuli
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
kilka ziarenek pieprzu, 1/5 łyżeczki zmielonego imbiru
szklanka ciemnego piwa
2—3 kostki cukru
łyżka powideł ze śliwek
5 dkg ususzonego i utartego piernika (upieczonego na miodzie)
5 dkg obranych i posiekanych migdałów
5 dkg rodzynek
czubata łyżkę masła

Karpia zabić, krew zebrać do filiżanki, do której uprzednio wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Po oczyszczeniu rybę pokroić poprzecznie na porcje i po nasoleniu pozostawić w chłodnym miejscu na 20 minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Rybę włożyć do płaskiego rondla i zalać wywarem warzywnym i winem, dodać kawałek cieniutko obranej skórki cytrynowej, pieprz, imbir i sok z 1/2 cytryny. Ugotowaną rybę przełożyć ostrożnie na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
Wywar przetrzeć przez gęste sitko, dodać krew z karpia, piwo, cukier, powidła ze śliwek, piernik, migdały, rodzynki oraz łyżkę masła. Sos gotować na małym ogniu przez 10—15 minut, a gdy nieco ostygnie dodać odrobinę soli i gorącym polać rybę ułożoną na półmisku. [przypisy: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)