Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie

Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie.
Przegląd wykazujący znaczenie witamin grupy B w patologii i terapii chorób wewnętrznych podał w naszym piśmiennictwie Józef Rydygier (Pol.
Arch.
M.
W.
, t.
XX, z.
1950).
WITAMINA B1 – TIAMINA, ANEURYNA Witamina B1, czyli tiamina – czynnik antyneurytyczny – została wyodrębniona przez Holendrów Jansena i Donatha w roku 1926.
Uczeni ci nie znali jednak jej budowy, którą zbadali dopiero Windaus i Grewe w roku 1935.
W roku 1936 Wilmams i Cline uzyskali syntetyczną witaminę B1.
Witamina B1 zawiera część azotanową i pirymidynową.
Witamina B1 jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym, występuje obficie w kiełkach nasion zbóż, w nasionach owoców strączkowych, w dużych ilościach w drożdżach i łuskach ryżu, także narządy zwierzęce zawierają witaminę B1 – wątroba, nerki, mięsień sercowy.
Dużo witaminy B1 zawiera mięso wieprzowe.
Witamina B1 bierze udział w oddychaniu komórek i przemianie węglowodanowej ustroju.
Tiamina łącząc się z dwiema cząsteczkami kwasu fosforowego staje się leofermentem karboksylazy.
Jest to tzw.
kokarboksylaza.
Witamina B1 bierze też udział w enzymatycznej reakcji, która zamienia ketowasy na aldehydy.
Jeszcze w toku 1911 dowiedziono (Neuburg i Hildesheimer), że drożdże zawierają enzym karboksylazę przeprowadzający ketokwasy waldehydy.
W roku 1932 Anhangen wykazał, że karboksylaza wymaga dla swej działalności koenzymu, a Lohmann i Scłvuster dowiedli, że koenzymem tym jest ester fosforowy witaminy B12 – kolcarboksy laza, (kokarboksylasa jest dwufusfotiaminą i stanowi grupę prostetyczną karboksylazy; enzym ten ułatwia dekarboksylację): Dwufosfotiamina.
Karboksylaza, jest związkiem magnezu, dwufosfotiaminy i białka, jej ciężar cząsteczkowy wynosi około 75 000.
Peters i jego współpracownicy dowiedli, że witamina B1 zwiększa zużycie tlenu przez tkankę mózgową zmniejsza gromadzenie się kwasu pirogronowego.
W razie braku witaminy B1 w tkankach gromadzi się kwas pirogronowy.
Witamina B12 wywiera silny wpływ zwłaszcza na przemianę węglowodanową w ośrodkowym układzie nerwowym.
Dużo witaminy B1 zawierają półkule mózgowe i zwoje podstawy mózgu, w mięśniu sercowym jest ona potrzebna do utlenienia kwasu mlekowego.
Witamina B12 wpływa również na gospodarkę wodną.
Niedobór witaminy B1 powoduje obrzęki oraz zmniejszenie się ilości białka w krwi, mechanizm tego działania, nie jest jasny.
Witamina B12 odgrywa także ważną rolę w mięśniu sercowym, gdzie pobudza czynność węzła zatokowego, ułatwia zużytkowanie glikogenu w mięśniu sercowym i zapobiega gromadzeniu się kwaśnych produktów metabolizmu tkankowego
[podobne: do ryby ziemniaki czy ryz, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, baranina mafia ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina mafia do ryby ziemniaki czy ryz mięso z udka kurczaka bez kości przepisy