Wołowina – szlachetne mięso

W Polsce nie ma tradycji hodowania bydła na ubój. Od wieków krowa była zwierzęciem typowo mlecznym. Mimo tego, że nie mamy może zbyt wielu gatunków sera, nabiał stanowi bardzo dużą część naszego pożywienia. Mięso wołowe nie jest zbyt popularne także z uwagi na inny czynnik. Nie mamy odmian typowo mięsnych, a wołowina dostępna w sklepach często pochodzi z rasy mlecznej, przez co nie nadaje się do szybkiego smażenia. Najlepsze odmiany wołowiny to te, które importujemy z krajów o bogatej tradycji jej produkcji – między innymi USA lub Argentyny. Mięso wołowe o bardzo dobrej jakości jest drogie – za kilogram musimy płacić powyżej 50 złotych. Mięso na steki może kosztować nawet 200 złotych za kilogram. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Pomijając dosyć wysoką cenę, warto zauważyć, że wołowina oferuje zupełnie inne doświadczenia smakowe, niż inne rodzaje mięs. Jest bardzo miękka, zawiera ogromną porcję białka oraz witamin. Wołowina nie jest tłustym mięsem, jednak stek z kawałka mięsa zupełnie pozbawionego tłuszczu będzie zbyt suchy. Wołowina to także jeden z najlepszych sposobów na poprawienie wyników hemoglobiny we krwi – zawiera dużo żelaza, które łatwo się przyswaja, w przeciwieństwie do wersji w tabletkach. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie steku z wołowiny, nie możesz oszczędzać na mięsie. Najlepiej zakupić mięso z niewielkiej hodowli bydła rasy mięsnej z Polski lub kupić mięso importowane.

Przygotowanie dobrego steku z wołowiny wydaje się bardzo proste – jednak stek to w żadnym wypadku nie kotlet schabowy. Smaży się go bardzo krótko – tylko wtedy zachowa maksimum smaku oraz aromatu. Wołowina jest mięsem, które można przechowywać w zamrażarce przez dosyć długi czas. Wynosi on od pół roku do dziewięciu miesięcy, jednak im krócej zużyjemy mięso, tym lepiej. [hasła pokrewne: mięso bez hormonów i antybiotyków, baranina z ryżem po bałkańsku, baranina mafia ]

Z wołowiny przyrządza się także suszone mięso, doskonały prowiant na górskie wędrówki. Mięso wołowe tnie się na plastry, panieruje w dużej ilości przypraw oraz soli, a następnie suszy do momentu, gdy staje się ono łamliwe.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina mafia baranina z ryżem po bałkańsku mięso bez hormonów i antybiotyków