Wołowina

Jest to mięso powstałe z bydła, którego wiem kształtuje się powyżej 0,5 roku. Mięso to jest jednym z
najbardziej popularnych w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Do największych producentów tego
mięsa należą: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. W Polsce posiadamy
małą ilość profesjonalnych hodowli bydła, co za tym idzie mięso z nich jest trochę gorsze gatunkowo.
Za najlepszą i najbardziej popularną odmianę bydła mięsnego uważa się: Hereford. Jest to brytyjska
rasa powstała w końcu XVII wieku. Najbardziej popularna w obu amerykach, Australii, a także w
Polsce. Charakteryzuje się czerwono-brązowym umaszczeniem z białą głową i białą końcówką
ogona. Jest to rasa późno dojrzewająca o bardzo dobrych walorach smakowych. Najczęściej można
spotkać wołowinę w postaci popularnych kotletów, steków, w hamburgerach czy gulaszach. Jest
to też idealne mięso na grilla. Wołowina wbrew opinii niektórych ludzi jest najwartościowszym
mięsem pod względem wartości odżywczych. Jeśli chodzi o jej kaloryczność to utrzymuje się ona
na średnim poziomie, w zależności ile jest tłuszczu w danym kawałku mięsa i z której części bydła
jest ono brane. Jedną z największych zalet mięsa wołowego jest obecność w nim dużej ilości łatwo
przyswajalnego białka. Dzieje się tak dlatego, iż białko to posiada optymalny układ aminokwasów
egzogennych. Przyswajalność takiego białka waha się od 70 do 100 procent. Wołowina wyróżnia się

także zawartością składników mineralnych zwłaszcza fosforu i żelaza. Posiada także duże pokłady
nie występującej w roślinach witaminy B12 oraz witamin: B1 i B6. Mówiąc o wołowinie należy także
podkreślić jej walory smakowe i zapachowe. Za te cechy w mięsie odpowiedzialne są tak zwane
prekursory substancji smakowo-zapachowych, które uwalniają się podczas obróbki cieplnej mięsa.
Im zwierzę podczas uboju jest większe tym zawiera więcej tych właśnie prekursorów. Bydło to osiąga
najbardziej dojrzały wiek podczas uboju ze wszystkich innych zwierząt, dlatego właśnie zawiera
ich najwięcej. Dzięki temu wołowina jest uważana za jedno ze smaczniejszych mięs oraz cieszy się
ogromną popularnością. Samo mięso można także przyrządzać na wiele sposobów. Można je bez
problemu: gotować, dusić, smażyć czy grillować. W sezonie letnim najbardziej popularne są: steki,
żeberka bądź karkówka właśnie z grilla. [więcej w: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)