Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia

Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia, się ilości protrombiny, a wyleczenia nie można było osiągnąć podawaniem witaminy A, ani C, D oraz drożdży, natomiast lucerna, szpinak, kapusta włoska, wątroba wieprzowa szybko doprowadzały do zdrowia.
Proces krzepnięcia krwi przebiega według schematu: 1.
Protrombina + trombokinaza + jony Ca + trombina.
2.
Fibrynogen + trombina + fibryna (włóknik).
W roku 1935 przekonano się, że wskutek braku witaminy K nie wytwarza się protrombina.
Witamina K pobudza wątrobę do wytworzenia protrombiny.
Ten wówczas bliżej nieznany czynnik Dam nazwał Koagulationsvitamin lub w skrócie witaminą K.
Wyciąg zawierający witaminę K można otrzymać z wielu źródeł: z otrąb ryżowych, oleju sojowego, szpinaku, liści kasztana, z lucerny, z trawy Alfa- alfa, z kalafiorów, kapusty, pomidorów, liści pokrzywy, z tłuszczów wątroby wieprza, nawet z hodowli pałeczek okrężnicy.
W roku 1939 przekonano się, że istnieją dwa czynne ciała: witamina K1 i K2 o podobnej budowie chemicznej.
W roku 1939 Karrer: wytworzył syntetycznie witaminę K1.
Stwierdzono także, że wiele związków o podobnej budowie chemicznej ma również właściwości przeciwkrwotoczne.
Do ciał takich należy phthiocol, otrzymany w roku 1933 z żółtego barwnika zawartego w prątku gruźlicy.
U człowieka witamina K1 pochodzi z pożywienia, witamina K2 zaś, jest wytworem bakterii jelitowych.
Witamina K jest szeroko rozpowszechniona w przyrodzie, w roślinach i mikroorganizmach.
Pożywienie pochodzące ze świata zwierzęcego zawiera mało witaminy K.
Podobnie pleśnie, grzyby i drożdże praktycznie nie zawierają witaminy K.
Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i wchłaniana w górnej części jelita cienkiego, nie wchłania jej dolna część jelita cienkiego i okrężnica.
Witamina K nie wchłania się także, jeśli brak żółci w jelitach.
Niedostateczne wchłanianie witaminy K widzimy w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, w przewlekłych biegunkach, w żółtaczce mechanicznej.
Niedobór witaminy K zdarza się nieraz u noworodków.
W pierwszych dniach życia często zmniejsza się zawartość protrombiny.
Brinkhous, Smith i Warner pierwsi wykazali, że poziom protrombiny w krwi u noworodków jest często bardzo niski (14-39 % wartości normalnej dla dorosłych).
Na zjawisko to wpływa może niedostateczne wydzielanie żółci u nowonarodzonych, niedostateczny rozwój flory jelitowej oraz zbyt małe zaopatrzenie płodu w witaminę K w czasie życia wewnątrzmacicznego.
Brak witaminy K doprowadza do krwawień ze skóry, nieraz do krwawych wymiotów, krwiomoczu i krwi w kale.
Niedobór protrombiny u człowieka może zależeć od następujących czynników: 1) brak żółci w przewodzie pokarmowym (witamina K rozpuszcza, się w żółci, która warunkuje przenikanie witaminy K przez ścianę jelit); 2) rozległe uszkodzenie wątroby (niemożność syntezy protrombiny); 3) upośledzone wchłanianie w jelitach; 4) niedostateczna podaż witaminy K; 5) podawanie związków, które obniżają syntezę protrombiny w wątrobie (np
[przypisy: bortezomib, hurtownia torebek, cyklofosfamid ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: bortezomib cyklofosfamid hurtownia torebek