Ziemniaki po pastersku

Do ugotowania ziemniaków potrzebny jest żeliwny, wewnątrz pobielany głęboki garnek.

Składniki:
cieniutkie plasterki słoniny
pokrojone w talarki ziemniaki
pokrojona w plasterki cebula
słonina lub wędzony tłusty boczek
sól
pieprz
2-3 liście kapusty

Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny, na których ułożyć warstwami surowe, pokrojone ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę i słoninę lub boczek. Każdą warstwę oprószyć solą i odrobiną pieprzu. Ostatnią warstwę, którą tworzą ziemniaki, nakryć liśćmi kapusty. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Otwór garnka uszczelnić kółkiem wyciętym z darni, położonym na liściach kapusty. Rozpalić ognisko, a gdy zacznie się wypalać, żarem otoczyć garnek i lekko podsycić ogień. Ziemniaki będą gotowe po około 45 minutach. Po ostrożnym zdjęciu darni i liści kapusty należy wziąć łyżki, usiąść wokół garnka i jeść 😉

Ziemniaki po pasterski, w niektórych okolicach zwaną prażonką, można wzbogacić 1—2 warstwami cienko pokrojonej kiełbasy. Podaje się ją z kiszonymi ogórkami. [patrz też: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)