Zrazy na różne sposoby

Zrazy są najpopularniejszym daniem kuchni staropolskiej. Przyrządzano je już w XIV wieku. Cieszyły się ogromną popularnością, a sam Król Władysław Jagiełło zaliczał je do swych ulubionych potraw. Popularność zrazów przetrwała do dziś.

Zrazy przyrządza się z mięsa wołowego, najwykwintniejsze z polędwicy wołowej. Zdarzają się też z baraniny i cielęciny, ale klasyczne zrazy robi się z mięsa wołowego. Istnieje kilka rodzajów zrazów: tzw. bite oraz zawijane z różnymi farszami. Do zrazów, które podaje się przeważnie w „sosie własnym”, idealnym dodatkiem jest kasza gryczana lub kasza jęczmienna perłowa. [Zobacz tez: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe]

Zraza zawijane

Dobrze skruszałe mięso wołowe pokroić w poprzek włókien na niezbyt cienkie plastry. Plastry obić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i pokryć niezbyt grubą warstwą farszu. Po zwinięciu i obwiązaniu białą bawełnianą nicią zrazy obsmażyć na maśle lub słoninie na rumiany kolor, dodać ewentualnie 1 utartą cebulę. Obrumienione zrazy podlać 1/2 szklanką rosołu, rondel szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu minimum godzinę. W razie potrzeby dolać odrobinę rosołu. Do duszących się zrazów można dodać 2 suszone grzyby, posiekaną cebulę i kawałek pokrajanego selera. Aby nadać sosowi lekko korzennego smaku i aromatu można na koniec duszenia dodać 5 ziarnek pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego oraz malutki kawałeczek listka laurowego.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)