Zrazy z grzybami i ze śmietaną

Składniki:
mięso wołowe (najlepiej z polędwicy)
świeżo zmielony pieprz
masło
6 dkg suszonych grzybów
1 kg ziemniaków
1/4 1 kwaśnej Śmietany
czubata łyżeczka mąki pszennej

Ze skruszałego mięsa wołowego ukroić małe zrazy, lekko je rozbić, oprószyć pieprzem i szybko obsmażyć na maśle.
W 3/4 1 wody ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki, zaś czapeczki pozostawić w całości. W rondlu ułożyć zrazy, przesypać je grzybami i zalać dobrze posolonym wywarem z grzybów. Rondel szczelnie przykryć i zrazy dusić na małym ogniu 20 minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Po tym czasie włożyć do rondla obrane i pokrojone w niezbyt cienkie plastry ziemniaki. Rondel ponownie przykryć, potrząsnąć nim ostrożnie i znowu postawić na małym ogniu. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, do rondla wlać śmietanę dokładnie rozmieszaną z mąką. Gotować jeszcze 10—12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zrazy są gotowe.
Danie podawać w rondlu, w którym były przygotowywane (świetnie do tego nadają się naczynia ze szkła ogniotrwałego). Potrawa jest znakomita, idealna na męskie śniadania. [podobne: węże do piaskowania, cyklofosfamid, gabloty informacyjne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid gabloty informacyjne węże do piaskowania