Zrazy

Bitki
Pokrojone na porcje mięso obić tłuczkiem i uformować owalne, jednakowej wielkości zrazy. Mięso posolić, pieprzyć i bezpośrednio przed smażeniem oprószyć mąką. Zrazy przysmażyć z obu stron na rumiany kolor, i przełożyć z patelni do rondla. W pozostałym na patelni tłuszczu przyrumienić 1 pokrojoną w cienki talarki cebulę, po czym tłuszcz z cebulą dodać do zrazów. Po podlaniu wrzątkiem lub rosołem zrazy udusić na małym ogniu pod przykryciem, dodając kilka ziarnek pieprzu i 3 ziarnka ziela angielskiego. W razie potrzeby zrazy można od czasu do czasu podlewać wodą lub rosołem.
Botki można dusić z dodatkiem drobno pokrojonej włoszczyzny (bez kapusty) lub z 2—3 dkg suszonych grzybów. Gdy warzywa lub grzyby będą miękkie, sos doprawić kwaśną śmietaną z dodatkiem łyżeczki mąki, po czym krótko zagotować. Zamiast śmietany można dodać w czasie duszenia kieliszek wytrawnego wina. [Zobacz: przepisy na nalewki, przepisy kulinarne, Kuchnia Polska]

Zrazy napoleońskie
Z 1—1,5 kg mięsa wołowego zrobić owalne, niezbyt duże zrazy. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć mąką, obsmażyć na maśle. 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 kalarepę, 1 cebulę drobno posztakować.
W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, położyć na tłuszcz jarzyny, na jarzynach zrazy, znowu jarzyny i zrazy, na końcu warstwę jarzyn. Całość zalać szklanką białego wina. Rondel przykryć i uszczelnić ciastem, wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i gotować na małym ogniu 2,5 godziny. Wino można zastąpić wywarem z grzybów, ale z winem są pikantniejsze.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnia Polska przepisy kulinarne przepisy na nalewki